臺東金樽林宅
Architecture & Interior / Private house

作品介紹

基地座落於台灣,本案東側面向太平洋懸崖,擁有絕佳的海景視野,西側海岸山脈,日照量在下午3點後就會變得微弱,因此建築物的立面分別採用不同型態的玻璃,期望取得最好的通光量及與自然環境做全然的視覺穿透性。考慮到日照量也大量種植樹木在建築物相關位置,讓室內感受到自然環境地貌以及室內外融合的生活型態。建築型體的發展,源自於基地西側海岸山脈的稜線,並且以貼近自然的有機曲線作為建築發展的原形建築,屋頂綠化防水系統,以增加綠化面積,並用植物來調節微氣候。設計上著重於空間比例拿捏,長廊串聯客房、泳池、門廳間的動線,二樓的規劃以眺望為主軸,嘗試用不同材質表達空間需求,呈現幾何造型。

Description

The architecture is located in Taiwan. The east of the architecture faces Pacific cliff, so there is an excellent view of sea, and the west side of the coastal mountains, the sunshine will become weak after 3 pm, so the facades of the building use different types of glass, expecting the greatest light source and making the visual penetration with the natural. There is a lot of trees in the building-related position in consideration of the sunshine.

The idea of the architecture, from the place of the west side of the coast of the ridge line, and the organic curve is close to nature for the development of the building. The roof use "STO waterproof insulation system", by 10 cm insulation layer, the average roof heat transfer rate (Ui) can be reduced, and with "ZINCO roof green waterproofing system" to increase the green area, and use plants to regulate the climate. The gallery is linked with the route between guest room, pool and hall. The second floor is designed by the idea of “overlooking”, which is expresses geometric shape. Two floors are connected by large atrium space indoor to challenge the regular outlook and closed floors of modern architecture.