京硯
Interior / Private house

作品介紹

此案坐落於高雄市住宅特區,凌空35層住宅大樓,四周以山海河港為景,因此建築採四周大面積開窗,為室內空間開拓出絕佳的延續性,我們企圖將公區的尺度極大化,同時透過顏色管理與材料轉換做為空間的界定,將空間化為近景與遠景的連續。

公共空間,映入眼前即是無際的城市景緻作為空間延伸,也是此設計中最原始的起點,在這被凝結的城市縮影裡,帶出人與空間相對應的生活型態。公共空間佔了整體設計大多數面積,是為了凸顯與建築環境的對應關係,透過天花板連續性的白色框架設計,讓空間在垂直與水平的軸線有著方向性的視覺延伸,也利用不同的家具型態呈現生活在這個區域的使用,意象著每個生活片刻在室內中的生活行為。在創造空間質感的同時,我們更重視的是讓空間達到安定性,使空間與人因應著行為模式而形成一種生活。

Description

The space is located at the 35th floor of a residential building in Kaohsiung City. Because of the surrounded view of mountain and sea, large windows are used to develop the great continuity of spaces. The scale of the public space is extremely enlarged on purpose, and the management of color and conversion of materials are applied as the division of spaces to make the spaces as the continuity of close view and far view.

The endless view of the city is the extension of public space, and it is the original idea of the design. In microcosm of the city, the coordination of life style between people and spaces can be seen. Public space occupies most of the design to make the coordination with the environment of the building obvious. Through the continuous white frame design, the vertical and horizontal visual extension in the spaces has been developed. Different types of furniture are applied to demonstrate the usage of the space, and the indoor life behavior is displayed as well. We pay more attention on making space stable when creating the quality of the space to make space and life pattern coordinated.