翡翠森林社區會所
Architecture & Interior / Clubhouse

作品介紹

這個建築坐落在臺南-台灣,是一個獨立社區住民所共同擁有的生活空間,提供社區餐飲、閱讀、健身、學習、分享與交流等需求。建築樓層以自由的曲線垂直堆疊,是以大自然的型態做為發展設計的想法,景觀水池、戶外廣場與建築物也形成像丘陵地般的自然風貌;多種高度的平面,高低錯落,且相互對應,提供人與人之間更多的互動與趣味性。將大自然的元素帶入建築與室內空間,森林聳立的枝幹成為建築的外牆與裝修意象,打造生活與自然共存的居住環境。

利用位差進行藍帶水力循環創造良好的水環境,在外牆採用具有抗污防水及良好的透氣性塗料,外牆板採用被動風牆的設計,結合了陽極處理的鋁板與RC牆體之間留出縫隙可排出輻射熱源,達到室內節能的效果。梯廳部份做為本建築物之通風塔,因週遭的綠樹與水池讓經過的氣流達到降溫的作用,再利用屋頂設計的黑色圓錐體吸收熱能進而產生熱浮力效應,促進室內空氣對流速率,達到充分的通風換氣效果。

Description

The building is located in Tainan, Taiwan, it is a shared space for the residents of the community. It provides spaces for dining, reading, exercising, learning, sharing and communication. The floors are stacked vertically as a series of free curves. The design is based on natural patterns and includes a reflecting pond, outdoor plaza and unobstructed views of the nearby hills. Varied surfaces with differing heights encourage people to walk in and explore the interior. Natural elements are brought into the building not only through its décor, but with a wall formed of tall trees. The result is a harmonious environment where human life maintains contact with nature.

The gaps between the anodized aluminum panels and RC walls help vent air warmed by the sun, increasing the energy efficiency of the indoor cooling system. Hall as part of the architecture is a ventilation tower. At first, planning trees and pools to lower the temperature of air. Moreover, after absorbing the heat generated by the top iron, thermal buoyancy will promote indoor air convection rate, achieve adequate ventilation.